Hva betyr kastesystemet i hinduismen?

2020-06-23 by No Comments

Hva betyr kastesystemet i hinduismen?

Det indiske kastesystemet er den kastestyrte samfunnsordninga som har utvikla seg i India gjennom fleire tusen år. Dette er eit system som er nedfelt i hinduskrifter, tradisjonar og lovtekstar, men også forsøkt endra gjennom aktivisme, lovverk og religiøse reformer.

Hva er levereglene i hinduismen?

En slik felles dharma kalles for sadharana dharma. Dette innebærer universale regler som ikke stjele, lyve, være utro, grisk, voldelig eller sint, og fremhevelse av kvaliteter som selvkontroll og tålmodighet. De fleste av disse står beskrevet i Manus lover.

Hvilket land kommer hinduismen fra?

Hinduisme er en av de store verdensreligionene med mellom 950 millioner og én milliard tilhengere. De fleste lever i India, mange også i resten av Sør-Asia. Hinduismen, som av sine tilhengere gjerne betegnes som Sanatana Dharma (सनातन धर्म) (den evige veien), regnes som verdens eldste fortsatt levende religion.

Hva gjør en hindu i hverdagen?

Å være hindu er både en levemåte og en tro. Respekt for alt levende og respekt for helligdom er sentralt for hinduer. Mange er vegetarianere siden det ikke er ønskelig å drepe dyr, spesielt kua som er hellig. Ganges er hinduenes hellige elv, og mange ritualer for levende, døde og guder utføres her.

Hvordan er kastesystemet bygd opp?

Det indiske kastesystemet. Kastesystemet er hierarkisk og deler folk inn i høyere og lavere samfunnslag. Kastene går i arv, og er i teorien inndelt etter familiens yrke den gang kastesystemet ble innført. Det finnes fire hovedkaster og omkring 3000 underkaster.

Når ble hinduismen til?

Hinduismen blir regnet som verdens eldste religion. Den er opp mot 4000 år gammel og har ingen kjent grunnlegger. Hinduer kaller troen sin sanatana dharma, den evigvarende orden. Hinduismen er en nasjonalreligion, uløselig knyttet til India, og derfor er den tradisjonelt ikke misjonerende.

Hva er Menneskesynet i hinduismen?

Hinduismen lærer at atman, eller menneskets sjel, er stengt inne i kroppen. Det egentlige mennesket er sjelen, mens kroppen er et bedrag. Vi kaller dette et dualistisk, eller todelt, menneskesyn. Dette evige kretsløpet av gjenfødelse, også kalt samsara, gjentar seg helt til sjelen overvinner kroppen og oppnår moksha.

Hva betyr symbolet til hinduismen?

Om (eller Aum; devanagari ॐ, tamil ஓம்) er den helligste stavelsen i hinduismen, og symboliserer den uendelige Brahman og hele universet. I hinduismen uttrykker den essensen av den ypperste realitet, bevissthet eller atman.

Når oppstod religionen hinduismen?

Når begynte hinduismen å spre seg utenfor India?

Hinduismen begynte å spre seg utenfor India på 1800-tallet. Det spredte seg pga at brittene flyttet mange Indere til andre kolonier for at de skulle jobbe.

Hva gjør hinduer når de gjennomfører Pudsja i hjemmet?

Puja er uttrykk for respekt og gjestfrihet og kan bestå av offergaver i form av mat og drikke; lys og røkelse; underholdning i form av sang og dans; vask, salving og dekorasjon med farget pulver av gudens statue; og avkjøling med vifter. Puja kan utføres i et tempel (gudens bolig), ved et husalter eller i friluft.

Når og hvor startet hinduismen?

Hinduismen blir regnet som verdens eldste religion. Den er opp mot 4000 år gammel og har ingen kjent grunnlegger. Hinduismen er en nasjonalreligion, uløselig knyttet til India, og derfor er den tradisjonelt ikke misjonerende. …