Heeft mijn kind groeipijn?

2020-03-27 by No Comments

Heeft mijn kind groeipijn?

Je kind klaagt bij groeipijn over een zeurende pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. De pijn kan continu aanwezig zijn of in aanvallen komen. Soms ervaren ze het als een stekende pijn of een soort kramp. De pijn is zo erg dat ze er wakker van liggen of worden.

Wat zijn groeipijnen?

Groeipijn is een zeurende pijn, meestal in je benen of knieholtes, die spontaan opkomt, en dat gebeurt dan natuurlijk vooral ‘s nachts. Terwijl je dan toch wel wat beters te doen hebt! Dit soort pijn komt vooral voor tussen je 4de en je 14de, de jaren waarin je ook lekker groeit.

Hoe herken je groeipijn?

Symptomen groeipijn Het symptoom van groeipijn is voornamelijk pijn in de benen. Groeipijn in de armen komt vrijwel nooit voor. Groeipijn bevindt zich meestal in en rond de knieën en scheenbenen. De pijn treedt meestal ‘s nachts op en is soms heel hevig maar kan ook langdurend en zeurend zijn.

Kan je groeipijn hebben in je enkel?

Soms kan het ook uit het niets ontstaan. Bekend zijn de klachten aan de knie (Sinding Larsen Johansson en Osgood Schlatter) en aan de enkel (M Sever). De groei van het skelet gaat sneller dan de lengte toename van de spieren en pezen.

Is mijn kind Hypermobiel?

Hypermobiel zijn, betekent dat je gewrichten meer bewegingsmogelijkheden hebben dan bij een gemiddeld persoon. De gewrichten zijn meestal ook minder stabiel. Als je kindje hypermobiel is, kan hij bijvoorbeeld zijn duim op zijn onderarm leggen of zijn knieën en ellebogen overstrekken.

Welke leeftijd stopt groeipijn?

Mensen stoppen over het algemeen met groeien een paar jaar nadat ze de puberteit hebben doorgemaakt. Voor meisjes is dit meestal rond de leeftijd dat ze 14 of 15 jaar oud zijn.

Wat kun je doen aan groeipijn?

Verminderen wat groeipijn op het moment zelf Paracetamol innemen. Op de pijnlijke plekken een koude doek met water en citroensap leggen. Spier-strek-oefeningen, deze zorgen voor een betere bloeddoorstroming. Warm maken van de pijnlijke plekken met een kruik.

Wat kan de oorzaak zijn van pijn in de benen?

Als de benen te weinig zuurstof krijgen, heet dat ook wel ‘etalagebenen’. Als u na een tijd van bewegen en belasten even stilstaat, trekt de pijn vaak weg. Naast ouderdom, hebben ook factoren zoals roken, alcohol, overgewicht en warme zomerdagen een slechte invloed op uw bloedcirculatie.

Hoe lang duurt groeipijn kind?

Groeipijn treedt meestal ‘s avonds en ‘s nachts op en verdwijnt over het algemeen na tien tot vijftien minuten. Waarom kinderen ‘s nachts last hebben van groeipijn, is evenmin duidelijk. De pijn kan zo hevig zijn dat kinderen er wakker van worden. Je kind kan tijdens de groeipijn ook hoofdpijn en buikpijn krijgen.

Hoe lang duurt groeipijn tiener?

Groeipijn komt spontaan opzetten en gaat vanzelf weer over. Je hoeft je er niet zo veel zorgen over te maken. Je kind kan wel behoorlijk last hebben van groeipijn. Rekoefeningen, een warme kruik en de pijnlijke plek masseren kunnen de pijn wat verzachten.

Is er iets tegen groeipijn?

Verminderen wat groeipijn op het moment zelf Op de pijnlijke plekken een koude doek met water en citroensap leggen. Spier-strek-oefeningen, deze zorgen voor een betere bloeddoorstroming. Warm maken van de pijnlijke plekken met een kruik. De spieren licht masseren.

Wat te doen bij groeipijn kind?

Groeipijnen zijn geen ziekte en kunnen beschouwd worden als een normaal onderdeel van het groeiproces. Ze zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf. Lokale warmte (hotpacks, warm bad) en massage kunnen helpen.

Hoe kunnen groeipijnen voorkomen bij kinderen?

Groeipijnen kunnen voorkomen bij kinderen vanaf ongeveer drie jaar. Wanneer een kind klaagt over diepe pijn in beide benen, spreekt men van groeipijn. Het treedt vooral op aan het einde van de dag en ‘s nachts. Overdag heeft het kind er vaak geen last van.

Wanneer komt Groeipijn bij meisjes voor?

Groeipijn komt bij meisjes doorgaans voor tussen de twee en elf jaar. Jongens groeien iets later en kunnen er van hun tweede tot hun dertiende last hebben. De grootste groep kinderen die er last van heeft, is tussen de vier en acht jaar oud. Meisjes hebben iets vaker last van groeipijn dan jongens.

Wanneer treedt de Groeipijn op?

Groeipijn treedt meestal ’s avonds en ’s nachts op en verdwijnt over het algemeen na tien tot vijftien minuten. Waarom kinderen er ’s nachts last van hebben, is evenmin duidelijk. De pijn kan zo hevig zijn dat kinderen er wakker van worden. Je kind kan tijdens de groeipijn ook hoofdpijn en buikpijn krijgen.

Wat zijn de klachten van groeipijnen?

Groeipijnen zijn een onschuldige pijn in de benen bij kinderen tussen 3 en 8 jaar oud, waarvoor geen oorzaak kan worden gevonden. Inspanningen en abnormaal beweeglijke gewrichten zijn mogelijk een verklaring. Hoe vaak komt het voor? Tot 1/3e van alle kinderen tussen 4 en 6 jaar hebben last van groeipijnen. Dat soort klachten komt vaak familiaal